2009. január 25., vasárnap

Mi áll a társkeresés mögött? Párválasztási stratégiák

A társkeresők társasága oldalán akadtam a férfi és nő párválasztási stratégiáiról szóló cikkre. Az oldalon több bejegyzés is e témát boncolgatja, de a konkrét írás fókuszában az evolúciós meghatározó tényezők állnak.
A nők az utódnemzésen kívűl, a sok energiát felemésztő gyermeknevelési "genetikai programmal" is rendelkeznek. A férfiak a lehető legtöbb gyermek nemzésére lettek kódolva. Ezekből következőleg teljesen más testi és lelki adottságokkal rendelkező párok keresése az ösztönös cél. Mivel ezek evolúciós erők, a hosszú idő alatt olyan társadalmi szabályokká alakultak, melyek a közös cél megtalálását segítik elő. Azonban az ember nem csupán ösztön lény, sőt bizonyos ezoterikus elvek szerint az egyéni élet célja az ösztönök feletti uralom megszerzése, mind a genetikai kódok, mind pedig a társadalmi szabályok felülbírálásra kerülhetnek. Az evolúciós örökséget megváltoztatni nem lehet, de a társadalmi szabályokat igen. Napjaink fejlettebb országaiban e folyamat zajlik. Az ösztönök legyőzésére kialakult sokféle stratégia: a szélsőségesen önmegtartóztató típustól a "mindent kiélni, azt lenyugodni" kicsapongó típusig - számtalan a viselkedési árnyalat. Ezek mind az egyén központi szerepét hangsúlyozzák - a társadalommal szemben. Mindezek kihatnak a párkapcsolatok alakulására. Ma már a karrier, az önmegvalósítás a fontos. A felnövést követően, az iskolapadból kikerülve, már nem a házasság az első lépés. Anyám! Miért házasodjak meg minden áron, ha ti is elváltatok. És édesanya ezt megérti és elfogadja. Kialakult a szingli létforma. A genetikai kényszer még mindig nagy erő, ezért a párnélküli ember folyamatosan keres. Olykor a párban élők is. Viszont az ösztönökkel szemben a tudatosság mára már akkora erővé vált, hogy éppen kellően megnehezíti a társkeresést. Most már nem arról szól egy kapcsolat, hogy férfi és nő, mint az ősember idején. Hanem konkrét személyek, konkrét álmokkal, életcélokkal. Más hobbival, más karrierrel. A nemi szerepek hátrébb kerültek a listán, kevésbé meghatározóak. Olykor elmosódnak, esetleg felcserélődnek. Viszont a földanya és az ő evolúciója folyton feltör. Mást gondolok és mást érzek. De a döntést meg kell hozni. És ez nem könnyű.

Nem kell azonban megijedni, remény midig van. Ha már ilyen skizofrén helyzetbe kerültem - mást mond a szívem és mást az eszem - ezt megoldhatom. Hiszen mindkét szereplő én vagyok. A gondolkodás, az életcél és az életstílus felülírható. Vágyaimat, vágyaim célját - bár nehezen - de megváltoztathatom. Folyamatosan alakulunk, változunk, tapasztalataink lassan helyreteszik a dolgokat. Rájövünk miben, mikor, hol hibáztunk. É legközelebb dönthetünk másképp. A döntés a miénk.

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!Én a szexline oldalon ismerkedek Annával.Nagyon szerelmes vagyok bele,de kétségek gyötörnek.Mindig lemondta a randit utolsó nap.Tényleg ő nem létezik és az egész átverés?Remélem.hogy nem! Segítsetek!A kódja SCP234.

    VálaszTörlés